19.02.2024: Ved de netop overståede blokmøder var programmet det samme alle syv gange. Først kom bestyrelsens formand, Ingrid M. Schmidt, med et oplæg, hvor hun fortalte, hvad bestyrelsen aktuelt arbejder med. Og lige efter fulgte hun op med et par påmindelser, eller “løftede pegefingre” om man vil. Derefter blev ordet givet frit for kommentarer, spørgsmål, ønsker og gode idéer. Omkring 90 deltog sammenlagt i møderne; men orienteringen kan selvfølgelig være interssant for alle. Derfor bringer vi her formanden talepapir med orientering og påmindelser:
Det arbejder bestyrelsen blandt andet med:
1. Indeklima: Jeg nævner punktet først, fordi vi har ekstra fokus på netop indeklima for tiden. Aktualiseret både af det nye ventilationsanlæg og den kolde vinter. Lejlighederne i Præstehaven er tilkoblet et centralt udsugningsanlæg, med udsugning via emhætten i køkkenet og aftræksventiler i henholdsvis badeværelse og gæstetoilet. Tre gange i løbet af dagen – morgen, middag og til aften – øges udsugningen. Om natten er anlægget slukket.
Men udsugningen alene sikrer ikke et sundt indeklima. Indsatsen for et godt indeklima er todelt. E/F’s opgave er at sørge for, at udsugningen fungerer og ”skallen” er i orden. Og som beboere har vi et medansvar for at holde luftfugtigheden nede i lejligheden, så der ikke opstår problemer med skimmelsvamp og lignende. De daglige aktiviteter i hjemmet afgiver fugt. Den skal væk. Derfor er det vigtigt blandt andet at lufte ud.
Som opfølgning på blokmøderne vil vi sætte en lille kampagne i gang for at øge opmærksomheden på indeklimaet i lejlighederne. Vi vil omdele en skrivelse med ”tips & tricks”, og nogle af hovedpointerne får I allerede her:
- Luft ud, kort og effektivt. Luft ud 2-3 gange om dagen – i 5-10 minutter. Gerne med gennemtræk. Også i de kolde vintermåneder. Når det er koldt udenfor, og kontrasten mellem kulde og varme er stor, dannes der kondens. Derfor er der øget risiko for vækst af skimmelsvamp og andre fugtskader.
- Læg mærke til, om ruderne dugger. Hvis kanten af dug på indersiden af ruden bliver over 2 cm ”høj”, skal du tørre duggen/vandet væk og lufte ud, så det ikke udvikler sig til skimmelsvamp. Med de hårde frostgrader har alle med vinduer mod nord været på ekstra arbejde på det seneste med at tørre op og lufte ud. To-lag glas kan ikke holde kulden ude.
- Vasketøj: Hæng ikke tøj til tørre i lejligheden. Hæng det ud på altanen eller brug en tørretumbler.
- Vi har ventiler i vinduerne i alle rum. Det er en god ide at åbne for dem. Ventilerne hjælper med at få erstatningsluft og dermed frisk luft ind i lejligheden.
- Husk frisk luft til madlavningen. Det er vigtigt at bruge emhætten og lufte ud efter madlavningen, så den fugtige luft bliver suget ud. Åbn ventilen i vinduet, så emhætten får erstatningsluft ind i boligen.
- Hold badeværelsesdøren lukket. Damp og varm luft suges ud gennem aftræksventilen. Den skal selvfølgelig være åben. Hvis ikke du har en sprække under døren til toilettet (10-15 mm), så sæt døren på klem. Tør vægge og gulv i baderum af med en skraber eller et håndklæde – og tør håndklædet udenfor.
- Ventiler: Det er vigtigt at holde lejlighedens ventiler/aftrækskanaler fri for snavs. Det vil sige emhætten, ventiler i badeværelser, toiletter og vinduer. I informationsmappen er der en vejledning til rengøring af ventiler i badeværelse og toilet.
- Hold en ensartet temperatur i alle rum. Det er ikke dyrere at bruge lidt varme på alle radiatorer end at bruge meget på én. Hvis du vælger ikke at opvarme et rum, så skru ikke længere ned end til 18 grader – for at undgå skimmelsvamp m.m.
- Sørg for, at radiatorerne virker. Inde i termostaten sidder der en lille metalstift. Den kan sætte sig fast, og så kan radiatoren ikke varme rigtigt. Det let at ”motionere” stiften, og det virker med det samme. Er du i tvivl, så kontakt en fagmand.
2. Solceller: Sidste år fik vi generalforsamlingens opbakning til at sætte solceller op på svømmehallens tag. Vi gik straks i gang med projektet. Vi indhentede tilbud og traf aftale med en leverandør, Birk TeQ A/S. Når solcellerne alligevel lader vente på sig, skyldes det en række spørgsmål omkring beskatning og forsikring. De lod sig ikke besvare så hurtigt, som vi kunne have ønsket det; men nu er de afklaret, og det betyder, at vi kan melde klar til Birk TeQ. De kan komme op, når temperaturerne blev tocifrede.
3. Ladestandere: Vi har netop på et bestyrelsesmøde besluttet at tage spørgsmålet omkring udendørs, fælles ladestandere op igen. Som bekendt har vi jo tilladt opsætning af ladebokse i de enkelte garager. Det har en række el-bilejere gjort brug af, så der nu i snit er et par ladebokse i hver blok. Endnu har det ikke været nødvendigt at fordele ladetiderne; men det kan snart blive aktuelt. Vi skal sikre, at der er strøm nok til alle i blokken. Spørgsmålet er derfor, om det alligevel på sigt vil være en bedre løsning med ladestandere til fælles brug. Så det undersøger vi nu. Igen er der nedsat et udvalg – bestående af Rasmus, Poul og Jens Jørgen, som i første omgang undersøger en løsning i samarbejde med Clever. Vi håber at kunne sige mere på generalforsamlingen og evt. være klar med et forslag.
4. Elevatorer: Vi har til stadighed fokus på elevatorerne og deres vedligeholdelse. Alle forsikrer os om, at de kan holde længe endnu; men der kommer selvfølgelig slid og fejl. Senest har der været problemer i blandt andet 10A og 16A. Det sker desværre, at en elevator stopper under kørslen, og nogen kommer til at ”sidde fast”. Derfor: Husk mobiltelefonen, så du kan tilkalde hjælp. Ring i første omgang til én af dem, der står nævnt på listen. De ved, hvordan de kan få åbnet dørene og få dig ud. Hvis ikke du får fat i nogen, eller de ikke kan hjælpe: Så tryk på ”Alarm”. Hold knappen inde, indtil du får svar fra alarmcentralen og tryk så igen for at bekræfte opkaldet. Vi er opmærksomme på, at alle ikke kender nødprocedurerne, så efter blokmøderne her vil vi gøre en ekstra indsats for at tydeliggøre dem. Det skal både være sikkert og trygt at tage elevatoren.
5. Altaner: Vi har også til stadighed fokus på altanerne og deres vedligeholdelse. Det er vigtigt. Både for at sikre beton-elementerne og for, at Præstehaven fremstår velholdt og pæn. I efteråret besøgte viceværten alle lejligheder for både at smøre vinduer og skydedøre og for at tjekke fuger, gulve, vægge og lofter på altanerne. Det viste sig, at en række vinduer trænger til at blive justeret, det samme gælder mange skydedøre. Og mange fuger trænger til udskiftning. Sidstnævnte får vi hjælp til udefra, når vejret igen er til det. Hidtil har tilsynet fundet sted hvert 5. år, men fremover bliver det hvert 3. år. Det skønner vi er nødvendigt, bygningernes alder taget i betragtning.
6. Økonomi: Vi kommer ud af 2023 med et absolut tilfredsstillende resultat. Det vil fremgå, når vi fremlægger årsregnskabet.
7. Generalforsamling: Onsdag den 20. marts 2023 kl. 19
Påmindelser:
- Affald: Sorteringen bliver aldrig 100 pct. korrekt; men vi skal prøve at sortere så godt som muligt:
Container-rummene: Madaffald, rest, pap/papir og metal/plast/drikkekartoner. I containeren for metal/plast skal affaldet smides løst i. Pap/papir = rent pap/papir, ellers rest. Kasseret tøj, kasserede sko skal i rest. Er du i tvivl: Put det i rest!
Flasker og glas skal smides i containeren ved Blok 14. Stil ikke glas i containerrummene.
Storskrald v. Blok 13 er til metal, elektronik, træ, flamingo, pap og ”det løse” såsom større stykker glas, porcelæn og små møbler. Store stykker pap og flamingo skal over i storskrald.
Miljøfarligt affald skal over miljørummene i Blok 10 og 18. - Porte og døre: Det er vigtigt at holde garageporte lukkede. Det samme gælder selvfølgelig dørene. Både indgangsdørene og dørene ud til parterregangen og dørene i gavlene. Alt sammen for ikke at slippe kulde og træk ind. En åben garageport giver (fod)kulde i lejligheden ovenover, og åbne døre trækker kulde ind i opgangene.
- Apropos opgange: Opgangene er beregnet til færdsel til og fra lejlighederne. Ikke andet. Af hensyn til (brand)sikkerheden må der ikke stå møbler, store potteplanter og lignede.
- Apropos porte: Det er ikke tilladt at parkere foran garageportene. Primært for at sikre ”fremkommeligheden” for redningskøretøjer og af hensyn til viceværtens arbejde. ”Reglen” fremgår af Præstehavens informationsmappe.