14.10.2020: Der er nu lavet en plan for, hvordan affaldet skal håndteres i Præstehaven, når Herning Kommune i begyndelsen af det nye år tager hul på en ny affaldsordning. Målet for den nye ordning er, at vi alle skal sortere mere af vores affald til genanvendelse. I praksis betyder det en omrokering af affaldscontainerne i Præstehaven.
I dag sorterer vi kun restaffald og papir/pap i blokkene, fremover gælder det også madaffald, metal og plast. Efter aftale med Herning Kommunes Teknik & Miljø-afdeling får vi frem over 10 containere til restaffald, 4 containere til madaffald, 7 til metal & plast og 7 til papir & pap.
De tænkes fordelt, så blokkene fremover sorterer parvis. Det vil sige, at Blok 18 og 20 deles om deres to affaldsrum, så containerne for restaffald og madaffald står i Blok 20, og dem til metal/ plast og papir/pap står i Blok 18. Samme fordeling gælder for Blok 14/16 og Blok 10/12 (se illustration). Blok 13 får et sæt med alle fire typer for sig.
Glascontaineren ud for Blok 14 bliver stående, og det vil fortsat være muligt for at aflevere storskrald i rummet øst for Blok 13 (elektronik, store papstykker, træ etc.). Vi skal også fortsat aflevere miljøfarligt affald i de røde kasser i de dertil indrettede rum i Blok 10 og 18. Til gengæld bliver der ikke længere poser til øl- og sodavandsdåser. De skal med det nye system smides i containeren til metal/plast.
Herning Kommune begynder at rulle de nye affaldsbeholdere ud fra årsskiftet, og de skal være på plads i marts 2021. Sammen med beholderne får vi leveret en køkkenspand og poser til madaffald til alle lejligheder. Containerne til restaffald og madaffald bliver tømt hver uge, for metal/plast og papir/pap er det hver 14. dag.
For Præstehaven sammenlagt kommer den nye affaldsordning til at koste rundt regnet 180.000 kr. Det betyder, at udgiften pr. husstand stiger med ca. 200 kr. om året. Beløbet omfatter tømning og diverse fællesudgifter til genbrugspladser, glascontainere, problemaffald m.m.
Affald af forskellig slags:
- Restaffald er for eksempel snavsede pizzabakker, gavepapir, bleer, vatpinde og kattegrus
- Madaffald kan ud over madrester være kaffefiltre og afskårne blomster
- Papir og småt pap er for eksempel aviser, blade, karton og mindre stykker pap – ikke store papkasser
- Metal/plast/mad- og drikkekartoner kan være tomme konservesdåser, øl- og sodavandsdåser, plastikposer, ketchupflasker samt juice- og mælkekartoner. Skal være tømt for indhold
- Miljøfarligt affald: De røde miljøkasser er til lyskilder, batterier, kemikalier, maling og spraydåser